Hebben onze honden het niet koud?

Hebben onze honden het niet koud?

Zodra het wat kouder wordt doen wij onszelf buiten een jas aan. Zomerjas, winterjas, windjack, regenjas... en binnen doen we de jas uit en gaat de verwarming aan. Je zou denken, honden (en dieren in het algemeen) in het wild hebben toch ook geen jas? Waarom zou mijn hond dan een jas moeten?

Check deze heerlijke regenjas van Trixie

Soms is het temperatuurverschil met buiten en binnen wel meer dan 25 graden. Onze honden hebben maar 1 jas, hun vacht. Die kunnen ze niet eventjes uit en aantrekken. Die vacht past zich wel aan aan het seizoen. Als het kouder wordt, krijgen ze een wintervacht. Honden die buiten leven, kunnen dat dus prima aan. Haal die honden ook niet zomaar naar binnen, dan kan het te warm zijn. Natuurlijk kan niet elk hondenras buiten gehouden worden. Sommige hondenrassen zijn zo gefokt dat zij geen dikke vacht aanmaken. Vaak komen die honden uit de warmere gebieden op de wereld. Andersom geldt dit ook. Hondenrassen die uit hele koude gebieden komen, hebben het tijdens de zomer veel te warm. Maar de meeste honden worden binnen gehouden, waar het lekker warm is. Deze honden zullen dus niet een goede wintervacht aanmaken.

Hoe weet je nou of het te koud is voor je hond?

Honden die lekker actief zijn buiten kunnen zich meestal voldoende warm houden. Zorg dat de vacht van de hond droog blijft. Met een natte vacht krijgen ze het sneller koud. Als ze gaan rillen hebben ze het koud. Ook kunnen ze de vacht overeind zetten (ze krijgen kippenvel), krijgen ze een moeizamere ademhaling, ze kunnen in zichzelf keren en willen niet meer spelen.

Let extra goed op bij:

  • Puppy's - hebben over het algemeen minder vet en zijn dunbehaard.
  • Oudere of zieke honden - kunnen hun lichaamstemperatuur niet meer goed reguleren
  • Hondenrassen die dun behaard zijn of kortharig en geen ondervacht hebben
  • Kleine honden

Kunnen we daar iets tegen doen?

Ja, zeker! Voor honden die het buiten koud krijgen zijn er speciale hondenjassen. Deze zorgen ervoor dat de hond lekker warm en droog blijft. Als er sneeuw of ijs ligt en er is gestrooid met zout kunnen honden last krijgen van hun voetkussentjes. Je kunt ze dan speciale hondenschoentjes aantrekken. Deze zorgen ook voor warmte en voorkomen dat je hond uitglijdt.

Help de buitendieren door voedsel op te hangen.

Terug naar blog

Krijg 20% korting op alle speeltjes bij aankoop van minimaal 2 speeltjes!

1 van 10

Aanbiedingen

1 van 10