Vuurwerkangst bij dieren

Vuurwerkangst bij dieren

Er mag maar op één dag in het jaar vuurwerk worden afgestoken, op Oudjaarsdag. Helaas wordt bijna heel het jaar door vuurwerk afgestoken, waardoor angstige dieren bijna altijd stress hebben. Waarom zijn veel dieren eigenlijk bang en wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jouw huisdier zo min mogelijk last heeft van het vuurwerk?

Dat veel (huis)dieren bang zijn voor vuurwerk komt vooral door het geluid dat vuurwerk maakt. De knallen, scherpe, hoge geluiden, maar ook de lichtflitsen, trillingen en geur, zorgen ervoor dat het dier bang wordt. Dat is een natuurlijke angst die te maken heeft met overlevingsdrang. Het dier denkt dat er gevaar is. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere.

Als dieren een vervelende ervaring met vuurwerk hebben gehad of vaak zijn geschrokken van vuurwerk, kunnen ze echt een fobie voor harde geluiden ontwikkelen. Zo kunnen honden ook bang zijn voor onweer of andere harde geluiden, zoals het dichtslaan van een deur of het stampen op de grond. De angst en paniek die zij dan hebben is geen aanstellerij!

Als je een jong dier in huis hebt, die nog geen ervaring heeft met vuurwerk, is het belangrijk dat je het dier laat wennen aan harde geluiden. Hij moet leren dat harde geluiden niet iets is om bang voor te zijn. Je kunt trainen met bijvoorbeeld geluiden op een cd of langs gaan bij schietverenigingen.

Belangrijk is dat je zelf áltijd rustig blijft en niet reageert op de geluiden. Vooral honden zullen reageren als hun baas ook reageert. Als jij als baas schrikt of boos wordt als er vuurwerk wordt afgestoken, dan zal de hond het geluid associëren met iets negatiefs. Probeer je dier af te leiden met iets wat hij leuk vindt, bijvoorbeeld een lekker koekje of speeltje.

Tips voor wat je kunt doen rond Oud en Nieuw:

  • Laat je dier niet alleen thuis. Vooral voor honden en katten is het fijn als jij als baas in de buurt bent.
  • Laat honden van te voren goed uit. Zoek een gebied op waar weinig vuurwerk wordt afgestoken.
  • Houdt katten binnen. Doe het kattenluik dicht.
  • Zorg voor een veilige plek waar het dier zich comfortabel voelt. Wilt de kat naar de slaapkamer? Laat hem daar maar zitten. Zet wat water, voer en een kattenbak in de kamer.
  • Probeer zoveel mogelijk licht, geluid en geur buiten de deur te houden. Sluit gordijnen, ramen en luchtroosters.
  • Zet een rustig muziekje of tv programma op, waar geen vuurwerk op te zien is.
  • Leidt het dier af voordat het angstig wordt. Geef hem iets te kluiven of te spelen.
  • Steun je dier. Laat hem bij je als hij je opzoekt. Spreek hem rustig toe.
  • Je kunt bij je dierenarts medicatie krijgen tegen angst bij harde geluiden.
  • Er zijn vuurwerkvrije vakantieparken waar je met je dier naartoe kan, waar er zo weinig mogelijk vuurwerk te horen is.
Terug naar blog

Krijg 20% korting op alle speeltjes bij aankoop van minimaal 2 speeltjes!

1 van 10

Aanbiedingen

1 van 10